اسمز معکوس
امروزه بشر با نیاز آبی که حس می کند سعی می کند که آب های
از دست رفته را نیز احیا کند. توسعه ئ علم و فناوری نیز به کمک آمده تا حل
این مسئله آسان ترشود.
اسمز معکوس روشی است که با کمک فناوری نانو
آلوده ترین آب ها را با کمترین هزینه به آب تمیز (آب شیرین) تبدیل می
کند.به دلیل شباهت هایی که با فیلتراسیون دارد گاها با نام هایپرفیلتراسیون
خوانده می شود.
مهمترین بخش دستگاه اسمز معکوس فیلتر یا به عبارت
صحیح تر «غشایی» است که درآن به کار می رود. این غشا طوری طراحی شده اجازه ئ
عبور آب را می دهد ولی به سایر مواد که اندازه درشت تر از آب را دارند
اجازه عبور نمی دهد.از این خاصیت غشا برای شیرین کردن(تمیز کردن) آب
استفاده می شود.
این دستگاه یک جریان آب ورودی دارد که بعد از گذر
از غشا به دو جریان آب خروجی تبدیل میشود. که یکی آب تغلیظ شده دیگری آب
شیرین شده است. لازم به ذکر است فقط جریان آب شیرین از غشا عبور می کند و
جریان آب تغلیظ شده از روی غشا رد می شود.
اسمز معکوس چیست
برای
توضیح اسمزمعکوس ابتدا لازم است فرآیند اسمز را توضیح دهیم. اگر در بین دو
محلول که دارای غلظت متفاوتی هستند غشای نیمه تراوا قرار داده شود آب از
محلولی که دارای غلظت کمتری به سمت محلول دیگر حرکت می کند و بعداز مدتی
سطح آب در محلول غلیظ بالاتر از سطح آب محلول رقیق قرار می گیرد، این
فرایند را اسمز می گویندو مقدار بالا آمدن آب را پدیده ئ اسمز می گویند.
ولی
اگر محلول غلیظ را با وجود غشای نیمه تراوا تحت فشار قرار دهیم این بار
جریان از سمت محلول غلیظ به سمت محلول رقیق است که به این فرایند اسمز
معکوس می گویند.
دوباره به سراغ اسمز می رویم تا ببینیم چه عواملی
باعث ازدیاد پدیده اسمز می شود.جدول زیر فشار اسمزی را درغلظت های مختلف
بیان می کند.می بینیم که باافزایش غلظت، فشار اسمزی افزایش می یابد. یعنی
اینکه برای شیرین کردن این آب نیروی بیشتری نیاز داریم تا بر فشار اسمزی
غلبه کنیم.