دانلود متون آموزشی در زمینه آب و فاضلاب
کتاب: ارزیابی کیفیت آب (WHO) http://www.who.int/water_sanitation_health/resourcesquality/watqualassess.pdf)
کتاب: رهنمودهای کیفی آب آشامیدنی (WHO) http://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/gdwq0506.pdf)
کتاب: شمارش بشقابی هتروتروفیک (EPA) http://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/HPCFull.pdf )
بیماریهای منتقله از آب (WHO) http://www.who.int/entity/water_sanitation_health/resources/envmanpartb.pdf)
میکروبیولوژی آب در شبکه های توزیع (WHO) http://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/en/piped1.pdf)
شاخصهای کیفیت میکربی آب (WHO) http://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/iwachap13.pdf)
کتاب: کنترل عوامل میکربی در شبکه توزیع (WHO) (http://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/en/safepipedwater.pdf)
اثرات بهداشتی ناشی از رشد بیوفیلم در شبکه توزیع(EPA) (http://www.epa.gov/ogwdw000/disinfection/tcr/pdfs/whitepaper_tcr_biofilms.pdf
کتاب: آئروموناس در آب آشامیدنی (EPA) (http://www.epa.gov/waterscience/criteria/humanhealth/microbial/aeromonas-200603.pdf
کتاب: کریپتوسپوریدیوم در آب آشامیدنی (EPA) (http://www.epa.gov/waterscience/criteria/humanhealth/microbial/crypto.pdf)
کتاب: لژیونلا در آب آشامیدنی (EPA) http://www.epa.gov/waterscience/criteria/humanhealth/microbial/legionella.pdf)
کتاب: ژیاردیا در آب آشامیدنی (EPA) http://www.epa.gov/waterscience/criteria/humanhealth/microbial/giardia.pdf)
مبانی انعقاد و لخته سازی (http://www.mrwa.com/OP-Coagulation.pdf
انعقاد، لخته سازی وف ی ل ت راسیون (http://www.moh.govt.nz/moh.nsf/0/5A25BF765B400911CC25708F0002B5A8/$File/13-coagulationprocesses.pdf
تصفیه آب ( (http://www.ce.memphis.edu/1101/notes/filtration/filtration_introduction.pdf
ف ی ل ت راسیون (http://www.ce.memphis.edu/1101/notes/filtration/filtration_introduction.pdf) (http://www.ce.memphis.edu/1101/notes/filtration/filtration_introduction.pdf
اهمیت کدورت در تصفیه آب (http://www.epa.gov/OGWDW/mdbp/pdf/turbidity/cover_tu.pdf
سولفید هیدروژن به عنوان شاخص آلودگی مدفوعی (http://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/WSH02.08.pdf
گندزدایی آب آشامیدنی(WHO) http://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/en/watreatpath3.pdf)
گندزداها و فرآورده های جانبی گندزدایی (WHO) http://whqlibdoc.who.int/ehc/WHO_EHC_216.pdf)
شیمی گندزداها و فرآورده های جانبی گندزدایی (WHO) (http://www.who.int/ipcs/publications/ehc/216_disinfectants_part_2.pdf)
ازن (EPA) http://www.epa.gov/ogwdw000/mdbp/pdf/alter/chapt_3.pdf)
فلوراید در آب آشامیدنی(WHO) (http://www.who.int/water_sanitation_health/publications/fluoride_drinking_water_full.pdf)
چاههای آبEPA) (http://www.epa.gov/safewater/privatewells/pdfs/household_wells.pdf )
رهنمودهای تکنیکی بازگردش پساب شستشوی ف ی ل ت ر ها (http://www.epa.gov/safewater/mdbp/pdf/filterbackwash/fbrr_techguidance.pdf
مبانی آبهای بطری شده (EPA) http://www.epa.gov/ogwdw/faq/pdfs/fs_healthseries_bottlewater.pdf)
استانداردهای آب آشامیدنی (EPA) http://www.epa.gov/waterscience/criteria/drinking/dwstandards.pdf)
رادیونوکلئیدها در آب آشامیدنی (http://www.nesc.wvu.edu/pdf/DW/publications/ontap/tech_brief/TB14_Radionuclides.pdf)
سختی گیری با آهک (http://www.nesc.wvu.edu/pdf/DW/publications/ontap/tech_brief/TB9_LimeSoftening.pdf)
حذف آهن و منگنز (http://www.nesc.wvu.edu/pdf/DW/publications/ontap/tech_brief/TB10_Iron.pdf)
ف ی ل ت راسیون (http://www.nesc.wvu.edu/pdf/DW/publications/ontap/tech_brief/TB18_DiatomaceousEarth.pdfدیاتومه ای آب آشامیدنی (http://www.nesc.wvu.edu/pdf/DW/publications/ontap/tech_brief/TB18_DiatomaceousEarth.pdf
پلی آلومینیوم کلراید (PAC) http://iran-environment.com/Uploads/file/PAC.pdf)
استانداردهای آب آشامیدنی (ایران) (http://iran-environment.com/Uploads/file/1053.doc
کنترل کیفیت در تصفیه خانه های آب (http://iran-environment.com/Uploads/file/WTPSqualitycontrol.zip(فارسی)
کتاب:پیشرفتهای بوجود آمده در آب آشامیدنی (WHO) (http://www.who.int/water_sanitation_health/monitoring/jmp2008.pdf)
کنترل کیفیت آب های آشامیدنی
همچنین پراکندگی جمعیت درنقاط مختلف کشور متفاوت است ودر نتیجه نیازهای آنها به آب متفاوت خواهد بود. امروزه تمدن ، تغییراتی را در کیفیت آبها باعث گردیده است چه از طریق شهرنشینی ورشد بی رویه جمعیت وچه از طریق ایجاد آلودگیهای ناشی از صنعت واستفاده از مواد شیمیایی وسموم در کشاورزی تغییراتی در کیفیت منابع آب آشامیدنی بوجود آمده است. این آبها ، دیگر به همان گونه که قبلا مورد استفاده قرار گرفته است نمی توانند مورد بهره برداری قرار گیرند. از طرفی امروزه نیاز به آب با کیفیت بالا بیشتر وبیشتر می گردد. بنابراین نه تنها حفاظت از این منابع ، کاری است بسیار ضروری (بخصوص در مناطقی که به شدت آلوده شده اند ) بلکه باید اقدامات لازم برای منابعی که هنوز دچار آلودگی نشده اند انجام گیرد. در مدیریت برنامه کیفیت آب، هم به دانستن اطلاعات در زمینه کیفیت آبهای موجود، نیاز است وهم میبایست روند تاثیر فعالیت بشر روی کیفیت آب وتدوین ضوابط، جهت برنامه ریزی برای تعیین نحوه بهره برداری ،مورد توجه قرار گیرد.چنین شیوه ای فقط در سایه دانستن اطلاعات کافی در مدت زمان طولانی در زمینه کیفیت آب واستفاده از تجارب واطلاعات گذشته از کیفیت آنها برای مصارف مختلف تحقق پیدا می کند. بعلاوه اجرای قوانین ومقررات ایجاد شده برپایه واساس همین اطلاعات استوار است ودر اینجا است که اندازه گیری کیفیت آب آشامیدنی ضرورت پیدا می کند.
شاخص های آب آشامیدنی
1-شاخص های میکربی
2-شاخص های شیمیایی
3- شاخص های دیگر
1-شاخص های میکربی :
1-1کل کلی فرم ها :
1-1-1 تعریف : باکتری های گرم منفی ،بدون توانایی تشکیل هاگ ،میله ای شکل ،غیر هوازی،اختیاری و قادر به تخمیر لاکتوز همرام با تولید گاز در 35 درجه سانتی گراد در مدت زمان 48 ساعت (2)
1-1-2 دلیل استفاده به عنوان شاخص : به تعداد زیادی در معده انسان و دیگر جانوران خونگرم می باشد که حتی بعد از رقیق شدن بسیار زیاد هم قابل تشخیص است.(3)
2-1کلی فرم های گرماپای :
2-1-1 تعریف :این باکتری ها به خاطر توانایی شان برای تخمیر لاکتوز در دمای بالا از دیگر اعضای گروه کلی فرم کل متمایز می باشند.(4)
2-1-2 دلیل استفاده به عنوان شاخص : چون نژادهای محیطی بعضی از ارگانیسم های خاص در گروه کلی فرم گرماپای قرار میگیرند و می توانند در شبکه های توزیع رشد پیدا کرده و یا در بیو فیلم ها وجود داشته باشند.(5)
3-1 اشرشیاکلی :
3-1-1 تعریف : اشرشیاکلی عضوی از خانواده انترو باکتریاسه است و در گروه باکتری های کلی فرم کل و کلی فرم مدفوعی قرار میگیرد (6)
3-1-2 دلیل استفاده به عنوان شاخص : اشرشیاکلی در مدفوع انسان و حیوانات فراوان است و بنابراین می تواند در پساب تصفیه خانه های فاضلاب و در گنداب یلفت می شود.(6)
کاربرد سیستم HACCP راهبردی نوین در کنترل کیفیت آب آشامیدنی
مقدمه:
یکی ازچالشهای مهم هزاره سوم میلادی تغییرات آب وهوا وبدنبال آن محدودیت درمنابع طبیعی وذخایر آب شیرین است.بدین لحاظ عدم توازن بین تقاضا وآب دردسترس ،کاهش کمیت آبهای شیرین سطحی وزیرزمینی وکنترل کیفیت آبهای قابل شرب همگی براین سوال تمرکز دارند که چگونه باکمبود منابع آب مقابله شود.امروزه یکی ازمهمترین راهکارهای اساسی درمقابله با پدیده ی کمبود آب ،حفظ کیفیت آبهای شیرین است. اجماع بین المللی ودرک مشکلات کیفیت آب در بین اکثریت کشورها که ازنظر ذخایر آبهای شیرین بامشکل مواجه شده ویا درآینده باآن مواجه می شوند موجب تلاش درزمینه به کارگیری استراتژ های جدید ،ارائه روش ها وتکنیک های نوین وموثرتر ،برنامه های پایش ومراقبت ،روشهای ارزیابی مداوم ،مدل سازی واتوماسیون های پیشرفته به منظور حفاظت ازمنابع آب وارتقاء کیفیت آب آشامیدنی که درمعرض انبوه آلاینده های میکربی وشیمیایی قرار گرفته اند،شده است.این بدان معنی است که روش های فعلی وسیستم های کنترل وبازرسی های سنتی دراکثریت کشورها به هیچوجه پاسخگوی مشکلات موجود نبوده وطیف وسیعی ازترکیبات شیمیایی وگروهای فلزی تا محصولات جانبی حاصل ازعملیات تصفیه وضدعفونی همچنین انبوه پاتوژن ها بارفتارهای پیچیده ومقاومت ازویروس ها وپروتوزواها باکتری ها والگها موجب نگرانی ودغدغه ی خاطر مصرف کنندگان رافراهم آورده است بدین سبب تدوین استراتژی مدیریت کیفیت منابع آب درایران که یکی درکمربند خشک خاورمیانه با بارش متوسط۲۵۰ میلیمتر درسال واقع شده وهرساله باکاهش منابع ذخیره ای دریک طرف وافزایش جمعیت ،رشد صنعت وکشاورزی ازطرف دیگر مواجه است ازمهمترین اقدامات فراروی سیاستگذاران بخش آب می باشد که مهمترین عنصر آن حفظ کیفیت منابع برای آشامیدن ازنقطه تولید تا نقطه مصرف خواهد بود.مسلما تدوین استراتژهای ملی،منطقه ای ومحلی درجهت پیشگیری ،کنترل وحذف انواع آلودگی های بیولوژیکی وشیمیایی بابهره گیری ازسیستم های پیشرفته والگوهای نوین پایش درنقاط مختلف اعم ازرودخانه ها وحوضه های آب زیرزمینی (به عنوان منبع اصلی تامین آب شیرین)،تصفیه خانه ها وشبکه های توزیع موجب ارتقاء ضریب کیفیت آب وتامین سلامت مصرف کنندگان آن خواهد شد.
تامین آب و مدیریت مصرف در عصر جدید
آب، فقر و توسعه
تهیه آب برای صنعت
مهمترین املاحی که معمولا در آب صنعتی تولید اشکال می کنند، نمکهای فلزات قلیائی خاکی می باشند که در آب باعث پدید آمدن سختی (Hardness) می گردند. از مشخصات آب سخت دیر کف کردن صابونها و نتایج مصرف آن، گرفتگی دستگاهها، ایجاد رسوب، کاهش راندمان حرارتی و نهایتا خوردگی و سوراخ شدن لوله ها می باشد.
یکی دیگر از موادی که وجودش در آب برای صنعت تولید اشکال می کند، سیلیس می باشد. وجود سیلیس در آب برای بویلرهایی که با فشار کم کار می کنند چندان مهم نمی باشد. ولی در بویلرهای با فشار متوسط و بالا، افزایش غلظت سیلیس بیش از حد مجاز، باعث حمل آن همراه با بخار آب شده و در لوله ها جریان می یابد که در توربینها به علت کاهش دمای بخار، سیلیس نیز سرد شده و بر روی پره های توربین رسوب می کند. افزایش مقدار رسوب بتدریج فاصله بین پره های ثابت و متحرک را پر کرده و سطح عبور بخار را کوچک و کوچکتر می کند و بالاخره توربین را از کار می اندازد. همچنین سیلیس در اثر برخورد با پره های توربین، باعث خوردگی مکانیکی (Erosion) پره ها شده که در تخریب و از کارافتادگی توربین بسیار مؤثر می باشد.
رسوبات سخت سیلیس را که در شرایط کار بویلر تشکیل می شود، به سختی میتوان تمیز نمود. اینرسوبات حتی اگر بصورت لایه ای نازک باشند، انتقال حرارت را در درون لوله ها به شدت کاهش داده و موجب افزایش درجه حرارت لوله و در نتیجه سوختن (Over Heating) و پاره شدن لوله های بویلر (Tube Failure) میگردند.
مقدار مجاز سیلیس در آب خوراک بویلرهای مختلف متفاوت بوده و بستگی به فشار عملیاتی بویلرها و قلیائیت آب دارد. جدول شماره یک محدوده غلظت سیلیس را در بویلرهای با فشارهای 0-900 PSIG مشخص می نماید.
املاح آب و ارزش تغذیهای آنها
بنا به نظر Kleiner(1999)، حدود 33 درصد آب مورد نیاز بدن از طریق مواد غذایی تأمین میشود. سازمان جهانی بهداشت (WHO)، رهنمودهای کیفیت آب آشامیدن را بر پایهی آشامیدنی 2 لیتر آب در روز توسط انسان بالغی به وزن 60 کیلوگرم تدوین کرده است. با احتساب نسبت پیشنهادی Kleiner، در رهنمود این سازمان، جذب روزانهی 3 لیتر آب توسط انسان بالغ مد نظر بوده است. این سازمان، برای گروههای خاص انسانی، آشامیدن روزانه یک لیتر آب برای کودکان با وزن 10 کیلوگرم و 75/0 لیتر آب برای نوزدان با وزن 5 کیلوگرم را در نظر گرفته است. کمیتهی مشترک سازمان بینالمللی کار(ILO)، دفتر برنامهریزی زیست محیطی ملل متحد (UNEP) و WHO در رهنمود " استفاده سالم از مواد شیمیایی" ، توصیههای خود را با فرض وزن پایهی 70 کیلوگرم برای مردان، 58 کیلوگرم برای زنان و میانگین وزن 64 کیلوگرم برای مجموع زنان و مردان، مصرف آب را در شرایط گوناگون محیط کار به شرح جدول شمارهی 1 توصیه کرده است :
جدول شمارهی 1: شاخص سرانهی نیاز روزانه به جذب مایعات در شرایط کاری گوناگون (ارقام برحسب لیتر)
شرایط/وضعیت سنی | بزرگسالان (زنان و مردان) | مردان بزرگسال | زنان بزرگسال | کودکان (ده ساله) |
عادی کار | 2/8-3/4 | 2/9 | 2/2 | 1 |
کار در دمای محیطی بالا (میانگین دمای محیط C.32) | 1/9 (با مصرف شیر) 4/1(بدون مصرف شیر) | 4/5 | 4/5 | 4/5 |
فعالیت متوسط | 1-2/4 | 2 | 1/4 | 1 |
دز کشورهای در حال توسعه، نیاز پایهی فیزیولوژیک بزرگسالان به آب، در اغلب شرایط محیطی معمول، حداقل 3 لیتردر روز پیشنهاد شده است. ارتش آمریکا، نیاز آبی در دما و شرایط گوناگون کاری را به شرح زیر اعلام کرده است:
• در دمای 25 درجهي سانتیگراد و کار متوسط در زیر آفتاب (نظیر کشاورزی): 5/4 لیتر در روز
• در دمای 30 درجهی سانتیگراد و یا کار سخت در زیر آفتاب در دمای 25 درجهی سانتیگراد : 6 لیتر در روز
سرانجام آن که (2003)Bartram , Howard با گردآوری نظر پژوهشگران میزان نیاز به آب برای برآورده ساختن نیازهای پایهی بدن در شرایط کاری و فیزیولوژیکی گوناگون را در جدول شمارهی 2 خلاصه کردهاند: